Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма курсу.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
155.14 Кб
Скачать

2.3. Перелік попередніх та супутніх навчальних дисциплін

з/п

Попередні навчальні дисципліни

Супутні і наступні навчальні дисципліни

1.

Геодезія. Частина 2,3

2.

ГІС і бази даних. Частина 2

Фотограмметрія і ДЗ. Частина 1

3. Анотація навчальної дисципліни

Геоінформаційні системи і технології — це сучасна прикладна наука, завданням якої є опрацювання, збереження та аналіз великих масивів геопросторових даних, одержаних в результаті аерокосмічного знімання, польових геодезичних вишукувань, з картографічних та інших джерел з метою одержання достовірної інформації, моделювання, прогнозування та моніторингу різних об'єктів, явищ і процесів, а також для вирішення управлінських задач. В основі функціонування ГІС лежать математичні моделі, алгоритми та методи формалізації даних і високоточні цифрові програмно-технологічні комплекси опрацювання геопросторових даних. Спектр застосування ГІС — надзвичайно широкий: кадастрові системи, інженерне вишукування і проектування, регіональне управління і планування, екологія, суспільні науки та ін. ГІС є інструментом міждисциплінарних проектів, пов'язаних з глобальними, регіональними та локальними проблемами охорони і раціонального використання природних ресурсів.

Для досягнення мети викладання даної дисципліни необхідно донести до студентів ключові поняття про: функціональне призначення та структуру геоінформаційних систем, джерела і типи даних, методи інтегрованого опрацювання даних різного типу та форматів, методи структуризації та формалізації опису даних для представлення їх у пам’яті комп’ютера, теорію та методологію організації баз даних, програмне та апаратне забезпечення ГІС та сфери застосування ГІС.

4. Опис навчальної дисципліни

4.1. Лекційні заняття

№ з/п

Найменування тем і розділів

К-сть год

1.

Тема 1. Геоінформаційні системи (ГІС) як інструмент аналізу, візуалізації і моделювання даних.

Задачі курсу. Основні поняття і визначення. Компоненти ГІС. Історична довідка. Класифікація ГІС. Багатофункціональність та сфери застосування ГІС.

4

2.

Тема 2. Джерела даних та системи збору і введення даних у ГІС.

Перелік і характеристики джерел даних для ГІС. Сучасні технології, функціональні схеми та принцип дії систем вводу даних. Типи і способи подання даних у ГІС.

4

3.

Тема 3. Моделі даних у ГІС. Формалізація опису просторових даних.

Карта як модель місцевості та носій інформації про навколишній світ. Векторне представлення просторових даних. Растрове представлення просторових даних. Порівняння векторних та растрових моделей. Атрибутивна модель даних. Процес проектування атрибутивних баз даних.

4

4.

Тема 4.Цифрове моделювання рельєфу.

Поняття рельєфу та основні визначення ЦМР. Класифікація форм рельєфу. Методи представлення цифрової моделі рельєфу. Класифікація ЦМР. Регулярні і нерегулярні ЦМР.

4

5.

Тема 5. Методи моделювання поверхонь ЦМР.

Математична інтерполяція. Просторова інтерполяція у ГІС. Класифікація методів моделювання поверхонь на основі функцій інтерполяції. Приклади інтерполяції рельєфу. Точність побудови ЦМР.

4

6.

Тема 6. Бази геопросторових даних.

Загальні поняття та визначення баз даних. Основні характеристики та класифікація баз даних. Вимоги до створення баз даних. Типи даних. Атрибутивні дані та способи їх подання. Реляційна, ієрархічна, мережна, об’єктно-орієнтовані моделі баз даних.

6

7.

Тема 7. Тематичне картографування.

Типи карт. Тематичні карти та їх класифікація. Тематичні змінні та методи їх розбиття. Способи представлення тематичної інформації засобами ГІС-технологій.

4

8.

Тема 8. Програмні засоби ГІС.

Загальна характеристика і класифікація програмного ГІС-забезпечення. Настільні інструментальні та комерційні ГІС-пакети. Функціональні та аналітичні можливості ПЗ ГІС. Перелік, основні характеристики та порівняння сучасних програмних продуктів ГІС та їх модулів.

2

Всього за семестр

32